fredag 30 november 2012

Julkalender 2012

En spännande julkalender på webben kan vara LTHs julkalender 2012. Experiment, fysik, kemi och annat blandat som ingen ännu vet. Den finns på http://www2.lth.se/julkalender/2012/ 

torsdag 29 november 2012

Vuvox

Vuvox På Annelies senaste finns ett användbart tips om detta webbverktyg.
Med Vuvox kan man skapa egna bildspel eller bildcollage där man kan infoga text, länkar och bilder.
När man är klar kan man bädda in det eller dela med sig via en länk.
Där finns även en kort och bra instruktionsfilm
vilket är väldigt bra när det är något nytt man ska ta sig an.
Vill man ha mer information eller fler instruktionsfilmer finns det mer på YouTube.
Sök efter Vuvox.

onsdag 28 november 2012

Massor av Creative Commonsresurser

www.livebinders.com
När man ska använda sig av nätet för att hämta bilder, musik, videos mm är det väldigt bra med en sida som denna där det finns mycket att välja bland. Här finns dessutom förklaring på hur man får lov att använda det man laddar ner. Här finns även sökfunktioner för att lättare hitta det man söker.

lördag 24 november 2012

Samlade webbresurser

Här finns en samling av amvändbara webbsidor och sociala media för undervisning. Att ha så mycket samlat på ett ställe underlättar ofta när man söker något. Jesper Isaksson har skapat denna fantastiska samling på http://www.mindomo.com/view?m=48511abbfb7e4145a33dbe6453d0f8af

torsdag 22 november 2012

iBooks Author How-to Videos

KineticMedia har gjort en nästan
1-timmes lång instruktionsfilm om att skapa e-böcker i iBooks Author.
iBooks Author är ett fantastiskt verktyg för att skapa egna e-böcker. Det är kanske inte så enkelt som det ibland verkar men det finns hjälp att få på Internet. Här är en film som kan vara till hjälp vid skapandet av iBooks Author




Om man tycker det är för länge att sitta 1 timme kan man välja en spellista med
25 korta instruktionsfilmer från DIY Juorno

onsdag 21 november 2012

Fria ljudeffekter på nätet

http://www.hongkiat.com/blog/55-great-websites-to-download-free-sound-effects/
På denna sida finns förslag på 55 webbsidor med fria ljudeffekter med CC som är tillåtna att ladda ner och använda. Observera att en del av dessa har begränsade rättigheter. Det kan innebära att de får inte användas i kommersiellt syfte. Titta på CC-licensen innan du använder det om du har dessa avsikter.

tisdag 20 november 2012

Musik på nätet med CC-licens

http://www.hongkiat.com/blog/creative-common-music-download/
Här kan man hitta musik på nätet som är tillåten att använda i sina egna presentationer eller videos.
Man får använda musiken under förutsättning att man uppger källan.
På denna sida finns mer än 20 webbsidor där man kan hitta CC musik.

Kunskapsspel för barn


ELEVSPEL.SE har en hel del kunskapsspel för barn. En sida som barnen kan arbeta med på datorn eller på iPaden. Det finns många liknande sidor på engelska men eftersom detta är på svenska kan det underlätta för de yngre barnen.

söndag 18 november 2012

Lekplatsfysik

Fysik för de yngre behöver vara väldigt konkret. En sida man kan få tips om detta på är http://www2.fysik.org/experiment_och_annat/lekplatsfysik/ 

Lunds Universitet Nationellt Resurscentrum för Fysik har en hemsida med resurser, länkar och material man kan ta del av. Där finns för alla åldrar F-Gymnasiet, även för föräldrar. 

måndag 12 november 2012

Inspirationsfilm till Storybird

Vid våra diskussioner på Fb får man många tips, idéer och där delas frikostigt med sig av bra material. Vi hade en diskussion om ASL och Storybird. I min nuvarande klass, Åk1, älskar barnen att skriva berättelser med hjälp av Storybird. Det är en inspirerande och mycket användbar webbtjänst.
Ingela Clarin har gjort denna inspirationsfilm om Storybird. Hon har även gjort instruktionsfilm och annat som kan vara intressant att veta om man börja använda Storybird.  Det finns på https://sites.google.com/site/hurfunkarstorybird/                                    Tack Ingela!

Bokstavsfilmer av Anki Damred

Fantastiska Anki Damred Bokstavsfilmer har gjort enkla, fina och tydliga bokstavsfilmer enligt ASL-metoden. De kommer jag att lägga in på min (under uppbyggnad) ABC-blogg. Den kommer jag att använda när vi kommer vidare i skrivutvecklingen och ska börja ta tag i formandet av bokstäver. Så bra att ha allt samlat på ett ställe som kan läggas in på vår klassblogg. Där hittar eleverna in själv och på den samlar vi även länkar som vi använder just nu. Då kan eleverna lätt hitta till de olika program vi använder oss av i undervisningen.

söndag 4 november 2012

Skapa böcker med Batalugu

Att göra egna böcker som man på något sätt kan publicera är ett mycket bra sätt att stimulera barnens skrivande. Med enkla verktyg på nätet är detta fullt möjligt. Detta kan användas såväl att stimulera skrivandet i den första skrivutvecklingsfasen som den mer utvecklade.





Batalugu är ett av dessa verktyg som ser inbjudande ut, läs vidare och titta igenom deras utbud på http://ictmagic.visibli.com/share/lgoeTx