fredag 27 december 2013

Dyslexi

I idg.se finns en intressant artikel om dyslexi; Lättläst på riktigt. Mycket bra tankar om hur typsnitt kan underlätta läsandet för dyslektiker. Små saker i bokstäverna som vi borde fundera på när vi skriver. Underlättar det för dyslektiker borde det vara något vi ska använda alltid. Här finns också förslag på andra typsnitt, Read Regular, Lexia Readable, och Open Dyslexic. Ytterligare typsnitt som rekommenderas: Tiresias, Century Gothic, Calibri, Sassoon och Myriad Pro.

Läs hela artikeln på: http://capdesign.idg.se/2.990/1.539711/lattlast-pa-riktigt?mv=pass 

"Några av skillnaderna mellan Dyslexie och vanliga typsnitt är bland annat att den nedre delen av bokstäverna är fetare och att de har olika höjd.  Från början fanns bara holländska tecken, men nu har typsnittet utvecklats till att omfatta ett stort antal språk."

Till iPad kan man använda appen AppWriter. Det är en ordbehandlare för iPad. I denna app används typsnittet Dyslexie. 




Zandra Svensson i Fb-gruppen "Att skriva sig till läsning" tipsar om appen OpenWeb som är en webbläsare som öppnar sidor på nätet i denna app med typsnittet Dyslexie.





Tack Johan Nordberg för länken till Open Dyslexic, där finns typsnittet att ladda ner. 


måndag 16 december 2013

Att jobba med källkritik är viktigt

När man ska jobba med källkritik är det tacksamt att ha en sida att utgå från där det finns användbart material. På denna sida om Åsneryd kan man göra ganska mycket.
https://sites.google.com/site/asneryd/home



Vill man ha tips och idéer hur man kan jobba med källkritik finns det många bra både lektionsförslag och idéer på http://www.mediekompass.se 
Behöver man fler tips hittar man också en hel del om man Googlar på "källkritik".

onsdag 4 december 2013

Skapa QR-koder


http://goqr.me

http://www.infoom.se/qrkod/

GOQR.ME
QR Kod Generator
Att skapa egna QR-koder är inte så svårt som det ibland kan se ut. Det finns en del webbsidor man kan göra detta på. Här är två som är användbara och dessutom gratis. Här finns också enkel beskrivning hur man gör.

söndag 1 december 2013

IKT och julpyssel


Alla delar generöst med sig av sina jultips och julpyssel. Tack Camilla Askebäck Diaz har samlat tips för oss som gillar att pyssla digitalt.

På hennes blogg Livet glada pussel finns en hel del att undersöka. Tack Camilla!




Där finns bl.a. digitala julkort