onsdag 12 oktober 2011

Google Earth med Oscar, Peter och Anton

Nu har vi lärt oss ännu mer om Google Earth än vad vi kunde tidigare. Eftersom tvåorna är så duktiga och redan kan så mycket fick Oscar, Anton och Peter fundera en stund innan de började. Jonathan har lärt oss jättemycket, men med honom har vi också jobbat med så många andra program.
Oscar, Peter och Anton kommer från Geoinfo i Staffanstorp. De kommer gärna ut i klasserna och lär oss använda Google Earth, man når Oscar Monell via webaccess.

Här fick vi lära oss hur man kan rita in sin väg i kartan t.ex. hemifrån till skolan.
Man måste först sätta ut platsmärke mellan de platser man ska göra en vägbeskrivning.
Sedan kan man maila vägbeskrivningen till någon, det fick vi också se hur man gör.

Med en polygon kan man markera ut speciella platser som är bra att komma ihåg t.ex. speciellt bra ställen att spela brännboll på. Så fick vi också lära oss vad en polygon är.
Vi åkte vidare till pyramiderna i Egypten och fick lära oss hur man kan åka upp och ner i bilden, eller flytta sig runt i bilden.
Anton berättade varför man byggt pyramiderna en gång i tiden.
Oj, vilket jobb det måste varit att bygga dessa gravar.


Därefter åkte vi vidare till Peru i Syd Amerika och fick se hur de byggt bilder av en apa, fågel mm med stenar i öknen. Anton var duktig på att berätta vad det var för något.


Peter visade oss olika funktioner i Google Earth.
Med linjalen i verktygsfältet kan man mäta avstånd på kartan. Sedan kan man jämföra hur långt det är med något man känner till.
Man kan resa framåt och bakåt i tiden om man trycker på knappen som ser ut som en klocka.
Om man trycker på knappen som ser ut som en sol kan man se hur solen lyser på olika områden i världen, när det är ljust på ena sidan jordklotet är det mörkt på andra sidan. Det finns fler funktioner som man kan undersöka.
Därefter åkte vi till New York i USA och gick runt där och tittade på de höga skyskraporna. Då måste man plocka in "den lille mannen" och gå runt med.


Under Lager finns också en massa funktioner.
Vi var också på Disneyland i Paris, där kan man gå runt och se sig omkring. Det kan vara bra att se hur det ser ut innan man åker dit eller "åka tillbaka" och minnas om man redan varit där.


Vi var också nere i Oceanen och tittade på skeppsvrak. Då får man markera rutanOcean och söka upp t.ex. Titanic som vi gjorde. Om det finns en guldknapp vid objektet är det inlagt en film som man kan titta på.
Till sist åkte vi till månen, den kände vi igen för där var vi förra året när barnen gick i ettan.
Nu var det frågan om vi kom ihåg allt de visat oss??? Enda sättet är att prova, så det gjorde vi sista stunden. Nu vet vi mer vad man kan göra och då kan vi jobba vidare med detta en annan dag.

Innan Peter, Oscar och Anton åkte tillbaka passade vi på att få deras hjälp. De tyckte tvåorna var jätteduktiga och såg att de redan kunde en hel del.                
På http://www.staffanstorp.se/kartor finns massor av kartor inlagda som är tillgängliga för alla.
Tack till Geoinfo och Oscar, Peter och Anton för ett mycket trevligt besök och givande lektioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar