måndag 9 juli 2012

Tips för att utnyttja YouTube bättre

Från Educational Technology and Mobile Learning får vi 10 praktiska tips för att utnyttja YouTube ännu bättre. På YouTube finns mycket vi kan använda i undervisningen, det finns en del tips på funktioner som gör YouTube ännu mer användbart.


1. Disco
Detta är en funktion man kan använda för att skapa spellistor. Vill man ha en spellista med en speciell artist skriver man in artistens namn i rutan så skapas automatiskt en spellista med alla sångerna av denna artist.

2. Redigerare
YouTube har sin egen redigerare där man kan redigera videoklipp som man laddat upp. Man kan redigera sina filmer direkt i YouTube, lägga till effekter, övergångar, tidslinjer samt beskära delar du inte vill ha med. Här finns även möjlighet att välja en låt från YouTubes bibliotek som man lagligt kan lägga in i sin film. 


3. Kategorier
Man väljer ut vilka kategorier man vill sortera ut t.ex. utbildning. Trycker på knappen utbildning i menyraden och får då fram topplistor av mest sedda videoklipp, därifrån kan man sortera vidare och göra sina val. 

4. YouTube-videokommentarer

Videokommentarer är en ny möjlighet för dig att lägga till interaktiva kommentarer till dina videoklipp! Använd dem för att:
  • Lägg till bakgrundsinformation om videoklippet
  • Skapa en historia med flervalsmöjligheter (tittare klickar för att välja nästa scen)
  • Länka till relaterade YouTube-videoklipp, -kanaler eller sökresultat från ett videoklipp.
  • Allt det ovannämnda!
Du styr vad kommentarer säger, var de visas på videoklippet och när de visas och försvinner.

Hur kommer jag igång?

Besök vårt hjälpcenter för mer information om Videokommentarer.
YouTube kan enkelt lägga till bildtexter och undertexter till filmerna. Detta underlättar om man inte förstår språket eller har hörselnedsättning.

Hur kommer jag igång?

Du kan lägga till textning i något av dina videoklipp genom att ladda upp en sluten textningsfil med hjälp av menyn Textning och undertextning på redigeringssidan. Mer information om att lägga till textningsfiler, inklusive vilket format de ska ha finns i följande Hjälpcenter-artikel.

Hur visar jag textningen i ett videoklipp?

Du kan söka efter videoklipp med textspår genom att välja "Typ: Dolda bildtexter" i YouTube-sökningKlicka här om du vill se ett exempel.
Videoklipp med textning visar den här lilla logotypen längst ned i spelaren: 
Om ett videoklipp innehåller textning kan du aktivera den genom att klicka på menyknappen i videospelarens nedre högra hörn. När du klickar på knappen kan du även välja vilket textspår du vill se. Du hittar fler exempel här.

Hur översätter jag textningen i ett videoklipp?

Om det finns textning men inte på det språk som du vill ha kan du testa maskinöversättningsfunktionen. Öppna textmenyn precis som om du skulle hämta ett textspår men klicka istället på knappen "Översätt...".

Vad behöver jag mer veta om textning?

Det går att söka efter textning. Därför hjälper korrekt textning folk att hitta dina videoklipp.

När du väljer ett textspår i undermenyn kan du använda olika kortkommandon på tangentbordet:

  • Öka textstorleken: tryck på tangenten "+"
  • Minska textstorleken: tryck på tangenten "-"
  • Ändra bakgrund: tryck på tangenten "B" eller "b"

Du har hittat ett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar