fredag 27 december 2013

Dyslexi

I idg.se finns en intressant artikel om dyslexi; Lättläst på riktigt. Mycket bra tankar om hur typsnitt kan underlätta läsandet för dyslektiker. Små saker i bokstäverna som vi borde fundera på när vi skriver. Underlättar det för dyslektiker borde det vara något vi ska använda alltid. Här finns också förslag på andra typsnitt, Read Regular, Lexia Readable, och Open Dyslexic. Ytterligare typsnitt som rekommenderas: Tiresias, Century Gothic, Calibri, Sassoon och Myriad Pro.

Läs hela artikeln på: http://capdesign.idg.se/2.990/1.539711/lattlast-pa-riktigt?mv=pass 

"Några av skillnaderna mellan Dyslexie och vanliga typsnitt är bland annat att den nedre delen av bokstäverna är fetare och att de har olika höjd.  Från början fanns bara holländska tecken, men nu har typsnittet utvecklats till att omfatta ett stort antal språk."

Till iPad kan man använda appen AppWriter. Det är en ordbehandlare för iPad. I denna app används typsnittet Dyslexie. 




Zandra Svensson i Fb-gruppen "Att skriva sig till läsning" tipsar om appen OpenWeb som är en webbläsare som öppnar sidor på nätet i denna app med typsnittet Dyslexie.





Tack Johan Nordberg för länken till Open Dyslexic, där finns typsnittet att ladda ner. 


måndag 16 december 2013

Att jobba med källkritik är viktigt

När man ska jobba med källkritik är det tacksamt att ha en sida att utgå från där det finns användbart material. På denna sida om Åsneryd kan man göra ganska mycket.
https://sites.google.com/site/asneryd/home



Vill man ha tips och idéer hur man kan jobba med källkritik finns det många bra både lektionsförslag och idéer på http://www.mediekompass.se 
Behöver man fler tips hittar man också en hel del om man Googlar på "källkritik".

onsdag 4 december 2013

Skapa QR-koder


http://goqr.me

http://www.infoom.se/qrkod/

GOQR.ME
QR Kod Generator
Att skapa egna QR-koder är inte så svårt som det ibland kan se ut. Det finns en del webbsidor man kan göra detta på. Här är två som är användbara och dessutom gratis. Här finns också enkel beskrivning hur man gör.

söndag 1 december 2013

IKT och julpyssel


Alla delar generöst med sig av sina jultips och julpyssel. Tack Camilla Askebäck Diaz har samlat tips för oss som gillar att pyssla digitalt.

På hennes blogg Livet glada pussel finns en hel del att undersöka. Tack Camilla!




Där finns bl.a. digitala julkort

onsdag 27 november 2013

Adventskalender

Annelie Medoc har gjort en mycket bra adventskalender som hon gärna delar med sig av. Här är massor med bra tips om webbtjänster i undervisningen. Tack Annelie!

torsdag 21 november 2013

Publicera en tidning, presentationer eller dokument på nätet



Publicera en tidning, presentation eller dokument på nätet via Calameo. 
Sammanfoga pdf filer med webbtjänsten PDF merge, lägg sedan in dem i Calameo och få en bläddringsbar tidning som kan publiceras på nätet och bäddas in.

tisdag 12 november 2013

Popplet och planering av ett tema

Popplet är ett utmärkt verktyg för att planera ett tema. Det finns både som app och online.
Projicera den på en interaktiv tavla och synliggör hela arbetsområdet. När man skapar den online kan man dela den med andra. Man kan också bjuda in andra till sin popplet. Via en inbäddningskod bäddar man in den i sin blogg eller hemsida och kan därifrån klicka upp den och använda den var man behöver.
Efterhand kan man fylla på med länkar, YouTubeklipp och bilder om man vill jobba vidare med den och använda den i sitt arbete.

tisdag 15 oktober 2013

Digitala verktyg för att se elevens lärande

För några veckor sedan föreläste Patricia Diaz på Skolportens konferens Bedömning för och av lärande och UR Samtiden var där och filmade. En lysande föreläsning! 

Patricia Díaz, lärare i engelska och spanska, säger att sociala medier och andra digitala verktyg ger lärare nya möjligheter att bedöma eleverna och ger förslag på hur lärare kan arbeta med återkoppling för att göra både bedömningen och eleverna mer synliga. Från arrangemanget Bedömning av och för lärande. Inspelat 11 september 2013. Arrangör: Skolporten.

Filmen finns att se på UR Play t.o.m- söndag 1 juli 2018 http://urplay.se/Produkter/178654-UR-Samtiden-Att-bedoma-larande-Digitala-verktyg-for-att-se-elevens-larande 

tisdag 3 september 2013

Läs med sagor

Tio animerade sagor med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Vi får bland annat stifta bekantskap med Halvan, Gittan, Benny och Lill-Zlatan. Programmen är tänkta som hjälp för barn som gör sina första försök att läsa och känna igen bokstäverna.

söndag 25 augusti 2013

Förmågorna i matematik

Johan Wendt har gjort fantastiska filmer om de matematiska förmågorna. Visserligen är de gjorda för ämnet matematik på gymnasiet men de är så tydliga och bra.

Begreppsförmåga



Procedurförmåga




Problemlösningsförmåga



Modelleringsförmåga



Resonemangsförmåga



Kommunikationsförmåga



Relevansförmåga



lördag 24 augusti 2013

Flipped learning

Flipped learning network
Är man intresserad av att veta mer om Flipped learning är detta en blogg med massa användbara resurser.

måndag 29 juli 2013

fredag 31 maj 2013

Läsförståelsestrategier

Susanne Nystedt har gjort dessa filmer om läsförståelse. Tack så mycket Susanne! Så tydligt och bra!

Läsförståelsestrategi 1 - Att förutspå
                                   

Att göra textkopplingar


Att skapa inre bilder


Att göra inferenser


Att ställa frågor

måndag 29 april 2013

iMovie

Hannes Bengtsson som är så bra på detta med film har gjort denna superbra instruktionsfilm om iMovie. Så bra att ha det samlat på ett ställe. Tack Hannes!

Analogt eller digitalt?

Johan Klavins har gjort en mycket bra Videoscribe om denna fundering. Tack Johan!

tisdag 23 april 2013

Matematiska resonemang

Skolvärldens artikel Ny studie visar barns mattekompetens är absolut läsvärd. Ännu en bekräftelse på hur viktigt det är att prata mycket matte och inte fastnar i den mekaniska räkningen.


Ny studie visar barns mattekompetens

Matematik med ASL

Att koppla ASL till matematiken är ett utmärkt sätt för att även här få en kommunikation. Ulrika Jonson har i sin blogg skrivit ett mycket bra inlägg Write to read i matematiken.
Att prata mycket matte är viktigt för att utöka den matematiska förståelsen och kunna sätta ord på hur man tänker.

måndag 8 april 2013

Pedagogisk veckoplanering med The Big Five

Ungefär enligt denna modell skulle jag önska att vi kunde göra i Unikum. Ulrica Elisson Gane har på sin kunskapsvägg satt upp detta. Det är tydligt och klart samt kopplat till The Big Five. Mycket bra!
Detta är en veckas planering i matte men att kunna översätta det till en Pedagogisk Planering över längre tid i Unikum skulle vara super! Hela veckoplaneringen finns på Klass 1-2-3 blå Ullvi skola

The Big Five


Tack Ulrica Elison Grane för denna inspirerande och tydliga The Big Five

söndag 7 april 2013

BFL i undervisningen och The Big Five hör ihop


Michael Rystad har gjort en mycket tydlig och bra film om BFL, Bedömning För Lärande.
En sammanfattning som också visar tydligt hur Formativ bedömning och The Big Five går in i varandra.

måndag 18 mars 2013

Geoboard

Appen Geoboard finns även som webbsida.
The Math Learning center finns precis samma geoboard  som man kan arbeta med via deras webbsida.

fredag 15 mars 2013

Sveriges kulturskatt på nätet


Lena Gällhagen tipsar: Från och med den 6 mars 2013 finns Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets bildarkiv på nätet. Bildarkivet omfattar ca 40 000 bilder och alla bilder får användas fritt. Nu kan skolelever illustrera sina arbeten, författare bildsätta publikationer, forskare jämföra högupplösta bilder på intressanta föremål och konstnärer göra bildbearbetningar utan att fundera på om de har råd.
Läs mer vad som gäller och vad som finns på Livrustkammarens informationssida

torsdag 14 mars 2013

TeachMeet Syd 2013 Staffanstorp

Ännu ett trevligt och inspirerande TeachMeet och trevliga likasinnade människor.
Hela sändningen sändes via Bambuser.
Här i sändningen landade jag med min Interaktiva flippade ABC-bok http://bambuser.com/v/3440249#t=5809s

Talare på Teachmeet Syd Staffanstorp 2013 finns samlade här. Här finns länkar till allas presentationer och även andra bra länkar.

Pedagog Malmö har bloggat om TeachMeet Syd. En av deltagarrösterna säger följande:
Nermina Herrström, Sorgenfriskolan, Malmö:
- TeachMeet Syd var ett riktigt gott smörgåsbord, då menar jag inte maten utan idéer och inspiration. Fokus ligger på  IKT-pedagogik, inte på någon materiel vinst. Katharina Kulle var en av dem som jag tyckte var intressant. Hennes blogg med interaktivt ABC tyckte jag verkade väldigt användbar och konkret.  Hannes Bengtssons presentation av stop-motion teknik i det dagliga arbete var också spännande. Berättande tekniker är något vi arbetar med på vår skola. 

Hela blogginlägget finns att läsa här: Flygande gosedjur på TeachMeet Syd i Staffanstorp

söndag 24 februari 2013

Public domain bilder på Pixabay

Bilder som är tillåtna att använda hitta man på http://pixabay.com

    
Att ha ett ställe på nätet där man vet att man får lov att hämta bilder kan underlätta mycket, speciellt för de yngre barnen. När man ska göra något arbete vill man gärna ha bilder till. Att leta efter bilder som är tillåtna är ett mycket tidsödande jobb. Dessutom är det svårt att veta om man får låna bilden eller inte. 
På Pixabay talas det tydligt om att man får lov att använda bilderna: 
You can freely use any image from this website in digital and printed format, for personal and commercial use, without attribution requirement to the original author.


TED Talk- att lära utan ord

Ord har stor betydelse i skolan men det kan ställa till problem för många. Bara ord.... Den utveckling som skett med IKT har stor betydelse vid inlärning för väldigt många elever, mycket större än man ibland kan tänka. Ord, bilder och ljud i en kombination aktiverar fler sinnen och blir lättare att ta till sig.
Spel och andra interaktiva hjälpmedel ger en omedelbar respons och det blir betydligt lättare att ta till sig. De flesta av oss har ett visuellt lärande! Denna film säger en hel del!


Den mjukvara han visar i filmen och andra intressanta program finns på http://mindresearch.net

fredag 22 februari 2013

Jing ta Screenshots och Screencasts


 Jing är ett användbart verktyg för att ta skärmdumpar och göra Screencasts på PC.
På Mac finns inbyggda verktyg som är alldeles utmärkt till detta.

Så slipper du bli en IT-brottsling | Lärarnas Nyheter

Så slipper du bli en IT-brottsling | Lärarnas Nyheter


Får jag eller får jag inte?
Denna artkilen kan vara bra att ha lätt tillgänglig när frågan kommer upp i olika sammanhang.
Vad är tillåtet att publicera på nätet?


torsdag 21 februari 2013

onsdag 20 februari 2013

Skapa egna ordpussel

WordSearchMaker.net På denna sida skapar du enkelt och snabbt egna ordpussel. De kan sedan bäddas in eller länkas på din egen webbsida.
Fungerar även med bokstäverna å, ä och ö.
Make Your Own Word Search

tisdag 19 februari 2013

The Literacy Shed - en inspirationskälla

The Literacy Shed
Sagoskjulet - På en engelsk webbsida finns en fantastisk idébank. En engelsk lärare har under tio års tid samlat bilder, filmer, animeringar som kan inspirera till skrivande och berättande. Det mesta är riktat till de lägre årskurserna men kan mycket väl användas till alla. Här finns mycket att använda till engelskundervisningen.  Här finns massor att hämta!

lördag 9 februari 2013

Resurser till interaktiva whiteboards

Teacher LED finns en hel del användbara resurser till matteundervisningen för Interaktiva whiteboards.
Om det fungerar både på ActiceBoard och SmartBoard får man prova sig fram.



Delar av resurserna finns även som app.
 Numeracy Basics heter den och kostar 7,00 kr.
Här finns alla fyra räknesätten.

söndag 13 januari 2013

Skapa tankekarta med Popplet online, iPad eller iPhone

Popplet online på www.popplet.com



Popplet finns som app till iPad och till iPhone





De tankekartor man gör online kan hämtas både i iPhonen och på iPaden.
Online kan man samarbeta med andra via nätet om man är inloggad på samma konto.